Dick Advocaat – kort maar krachtig

Kort maar krachtig, dan heb ik het over de laatste periode van Dick Advocaat bij Oranje.
Van de laatste 7 wedstrijden werd er maar liefst 6 keer gewonnen, we verloren alleen van Frankrijk.
Jammer genoeg waren we niet zo begonnen aan de kwalificatie reeks.

Het Nederlandse Elftal had eerder het dieptepunt bereikt. Diep gedaald op de FIFA ranking list. Winnen werd zeldzaam en de tegenstanders waren niet meer bang voor ons.
Hiddink en Danny Blind konden het niet waarmaken, met name de laatsgenoemde werd zwaar bekritiseerd. We waren ook niet gewend om Oranje zo te zien, de spelers waren niet zo goed als de spelers van de vorige generaties. Op een gegeven moment had Oranje een nieuwe bondscoach nodig, maar zelfs de potentiele trainers die normaal gesproken de klus zouden aannemen wilden / konden nu niet. Ruud Gullit wilde heel graag, maar hij werd niet heel serieus genomen en hij had een eerdere voorstel die hij had ontvangen (ook als assistent) afgewezen.
Uiteindelijk kwamen we uit bij Dick Advocaat in combinatie met Ruud Gullit (als assistent). De kleine generaal was eerder assistent in dezelfde kwalificatie reeks, hij verliet dit elftal voor een avontuur in Istanbul bij ‘de gele kanaries’. Hij heeft dit ook bij eerdere klussen gedaan, waar hij voor het geld koos. Ik moet eerlijk toegeven dat dit ook de reden voor mij was dat hij niet de juiste man voor deze klus zou zijn. Hij wordt gezien als geldwolf. Laatst maakte Rene van der Gijp hem nog belachelijk op tv. Het tegendeel is wel bewezen want hij is de nr. 1 coach van Oranje met 37 overwinningen verspreid over 3 periodes. Zes van de zeven wedstrijden winnen in zijn laatste periode, dat is hartstikke goed. Er wordt kritisch gekeken naar de stand van zaken bij Oranje, maar dit is toch wel andere koek met deze spelersgroep. Iedereen wist dat we zouden verliezen van Frankrijk. Daarbuiten was het resultaat er zeker, want je kunt mij niet wijs maken dat wij op het WK in 2014 geweldig voetbalden (behalve de eerste wedstrijd tegen Spanje) en toen zijn we uiteindelijk 3e geworden.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat we hier lacherig over kunnen doen, het niet heel serieus nemen, maar dit is toch echt een prestatie. Vooral omdat we in een negatieve cyclus zaten. De ommekeer heeft plaatsgevonden door Dick Advocaat. Hij heeft mijn mond dichtgesnoerd en hopelijk kan de volgende bondscoach hier verder op voortborduren.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s