Wat voor eigenschappen moet onze nieuwe bondscoach bezitten?

We hebben ons al 2 keer achter elkaar niet kunnen kwalificeren voor een eindtoernooi.
Niet voor het EK 2016 en ook niet voor het WK 2018. Het verhaal is bekend bij iedereen.
We zijn diep gedaald op de FIFA ranking list.
Het contract van de huidige bondscoach Dick Advocaat loop eind 2017 af.
Hebben we inmiddels al een vervanger? Wie zou de ideale bondscoach zijn voor het Nederlandse Elftal?

Een paar weken geleden zei topscout Piet de Visser dat Nederland de succescoach Löw moet halen. Binnen no time werd deze mening gedeeld door een aantal bekende voetbalkenners.
Ongeveer in dezelfde periode hoorde ik ook de naam van Erik ten Hag vallen.
Sinds Koeman is ontslagen bij Everton hoor ik vooral zijn naam als logische opvolger van Dick Advocaat.
Er zijn nog meerdere namen die worden genoemd als de nieuwe bondscoach.
We kunnen eerst beter kritisch nagaan waar we nu staan als voetballand en waar we naartoe willen en kunnen gaan. Wat voor soort persoon / personen hebben we nodig? Wie past er het beste in dit profiel?

Op dit moment heeft Oranje spelers die zeker kunnen voetballen. Er spelen een aantal jongens bij hele goede clubs. Er zit ook potentie voor op de lange termijn. Ik had in mijn eerdere blog ‘Op weg naar het WK 2018 – Strijden voor je vaderland‘  aangegeven dat het aan de combinatie van de volgende factoren ligt:
Instelling , houding, besef, focus en trots. Hiernaast ‘missen’ we ook de mensen met ‘echte winnaarsmentaliteit’, spelers zoals: Davids, Jaap Stam en zo kan ik blijven doorgaan.
De teamgeest mag ook worden opgepept, want dat is ook niet optimaal. We hebben ook meer vertrouwen nodig.

Verbeterpunten van de groep – eigenschappen van de nieuwe coach(es) :
√ De spelers moeten meer / beter worden gemotiveerd. Het maximale moet uit de groep worden gehaald en daar zitten we nog (lang) niet.  – Motivator, aanpakker en hij moet empathisch vermogen hebben (een voorbeeld voor de spelers, er moet echt iemand staan)
√ Dit kan kinderachtig overkomen maar de spelers moeten gaan beseffen wat het nou echt betekent om te kunnen en mogen spelen voor Oranje. De spelers moeten gaan inzien dat ze veel beter dan dit kunnen, want dat is ook zo. – Overzicht, (zelf) kennis hebben en goed kunnen communiceren
√ Focus kan beter – Op scherp kunnen zetten en de spelers comfortabel / belangrijk laten voelen, uiteindelijk zelfvertrouwen kunnen creëren wanneer het positieve wordt herhaald.
√ Trots: heeft gedeeltelijk te maken met besef, maar dit punt is moeilijk te veranderen op korte / middellange en zelfs lange termijn. Dit heeft veel tijd nodig. Wij Nederlanders zijn vaak te nuchter. Zeker als je dit vergelijkt met landen zoals: Italië of Chili. Daarnaast is Nederland ook te tolerant qua land wanneer je dit vergelijkt met andere landen.
√ ‘Meer echte winnaars smeden / creëren’ – Dit is lastig, maar ik geloof dat dit (gedeeltelijk) te veranderen is / effect kan hebben  – door een – Aanpakker (alweer) / Iemand die van ‘jongetjes’ echte mannen maakt
√ Teamgeest oppeppen / boosten – Teambuilder.
√ Vertrouwen kweken – Motivator.

Het zou een combinatie van uitstekende coaches moeten zijn, aangezien 1 persoon niet aan al deze eigenschappen kan voldoen. Het is in ieder geval erg zeldzaam. Het team zou elkaar moeten complementeren. De coaches zouden zoals boven is aangeven de volgende eigenschappen moeten bezitten voor het verbeteren van Oranje. Uiteindelijk zouden we het toernooi moeten kunnen bereiken (en ver komen in het toernooi):
– Motivator
– 
Aanpakker
– Empathisch vermogen
– Voorbeeld, er moet echt iemand staan
– Overzicht hebben
– (Zelf)Kennis hebben
– Goed kunnen communiceren
– De spelers op scherp kunnen zetten
– De spelers comfortabel / belangrijk laten voelen – op deze manier zelfvertrouwen kunnen creëren wanneer het positieve wordt herhaald. (Motivator)
– Iemand die van ‘jongetjes’ echte mannen maakt
– Teambuilder

Hiernaast moeten ze natuurlijk veel verstand van voetbal hebben, maar dat is logisch. Daarnaast zou het mooi zijn als de coaches gaan voor het eerlijk kiezen tijdens het selecteren van de spelers.
Duidelijk afspraken maken waar deze keuzes op moeten worden gebaseerd kijkend naar kwaliteit, vorm en of basisspelers zijn bij hun clubs.

Link naar ‘Op weg naar het WK 2018 – Strijden voor je vaderland‘    https://footballsense.com/2017/10/04/op-weg-naar-het-wk-2018-strijden-voor-je-vaderland/

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s