Racism in ‘the modern world’ in 2017

English:

In 2008 there was a Dutch football game between FC Dordrecht and Roda JC.
My friend had arranged tickets for us and we were excited to visit this game.
During the second half the home crowd made discriminating monkey voices when black persons from the opponent were having ball possession. I found this disgusting and I decided to go out of the stadium in the same half. My friend has been talking about this until today.

Last weekend the similar situation occurred during half between the VVV and PSV Eindhoven (Dutch football game)
Brenet, player from PSV and 2 times international from the Dutch National squad became the victim of racism. He even comes from the same province / area as the football club VVV Venlo. We are in the year 2017, it is a shame that there is still racism even in the ‘modern world’. Football brings people together and a big group ‘speaks the same language’, sadly there are those that are ruining it for the victim, people from the same group as the victim and people who are against racism.

Why do people discriminate? Why are people behaving this why against that specific player? This does not belong in this world, neither on the pitch. The victim of that game represents the Dutch National team so the same country as the discriminators. VVV, your own club has a few dark players! VVV has earned a lot of money in the last years players like: Nordin Amrabat, Keisuke Honda and even Ahmed Musa who is also a dark player (all three foreign players). This is really stupid and very hypocrite from the racists.

This little group of people should be punished. I think also necessary that this little group will get a few lessons concerning equality, being aware what the effect of discriminating is and to open their eyes what those colored people have meant for them.

Dutch:

In 2008 speelde FC Dordrecht een bekerwedstrijd tegen Roda JC.
Een goede vriend van mij had kaartjes voor ons geregeld en we hadden zin in de wedstrijd.
In de 2e helft hoorde ik apengeluiden vanuit het thuispubliek zodra er gekleurde spelers van Roda JC aan de bal waren. Ik vond het zo erg dat ik besloot om weg te gaan in dezelfde helft. Die vriend heeft het  er tot op de dag vandaag nog over.

Afgelopen weekend gebeurde er ongeveer hetzelfde tijdens de rust in de wedstrijd tussen VVV Venlo en PSV.  Brenet, speler van PSV en notabene 2-voudig international van het Nederlands elftal werd heel erg gediscrimineerd en voor erge dingen uitgemaakt. Hij is zelfs geboren in dezelfde provincie waar VVV vandaan komt.  We leven nu in 2017 en ik vind het heel erg jammer dat er nog steeds racisme bestaat, dat het ook zo dichtbij komt in ‘ de moderne wereld’. Voetbal brengt veel mensen bij elkaar en een grote groep mensen ‘spreekt dezelfde taal’, alsnog is er jammer genoeg een kleine groep stomme mensen die het verpesten voor het slachtoffer, andere kleurgenoten en mensen die tegen ongelijkwaardigheid zijn.

Waarom is er gediscrimineerd? Waarom is er zulk stom gedrag vertoond richting deze speler? Dit hoort nergens thuis, laat staan op het voetbalveld. Die jongen die je discrimineert vertegenwoordigd jouw land. VVV, je eigen club heeft ook meerdere donkere spelers! VVV heeft de laatste jaren ook veel geld verdiend door verkoop van buitenlandse spelers zoals: Nordin Amrabat, Keisuke Honda en notabene Ahmed Musa ook een donkere speler. Dit is toch zeer stom en hypocriet van het groepje die aan het discrimineren was!

Dit groepje mensen zou serieus moeten worden gestraft. Ik denk ook dat het nodig is dat dit groepje een paar verplichte lessen over gelijkwaardigheid krijgt, bewust maken wat het effect is van discrimineren en hun ogen laten openen wat die gekleurde mensen voor hun werkelijk betekenen en hebben betekend.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s