Op weg naar het WK 2018 – Magere overwinning van Nederland op Wit-Rusland

Na de 8-0 monsterzege van Zweden tegen Luxemburg moest Nederland de winst maximaliseren om enigszins nog kans te maken om naar het WK te kunnen.

De opstelling van Nederland:

Keeper – Jasper Cillessen
Verdediging – Daryl Janmaat ,  Virgil van Dijk, Rekik , Daley Blind
Middenveld – Georginio Wijnaldum, Davy Prӧpper, Tonny Vilhena
Aanval – Arjen Robben, Vincent Janssen, Ryan Babel

De opstelling van Wit-Rusland:

Keeper– Sergey Chernik
Verdediging – Aleksey Rios, Aleksey Yanushkevich, Sergey Politevich, Maksim Volodko
Middenveld – Sergey Balanovich, Stanislav Dragun, Aleksandr Karnitskiy,Ivan Maewski, Igor Stasevisch
Aanval – Nikolay Signevich

De wedstrijd begon zeer zwak vanaf de kant van Oranje.
Het leek er niet op dat Oranje veel wilde scoren. Er werd geen tempo gemaakt waar het eigenlijk zou moeten. Nederland was tot de 21e minuut niet gevaarlijk, totdat Vincent Janssen van buiten het strafschopgebied op de lat schoot. Drie minuten later was het wel raak. Ryan Babel gaf een voorzet vanaf de linkerkant, waarop Robben de bal goed terug aflegde op Prӧpper die de 0-1 maakte.

Na de 0-1 werd Nederland wel een paar keer gevaarlijk via Ryan Babel die uiteindelijk net niet de juiste keuzes maakte. Hij legde een paar keer af op Vincent Janssen waar hij zelf had kunnen schieten op het doel. De 2e keer  dat dit gebeurde was er wel een doelpunt, maar het werd afgekeurd.

Vilhena schoot met veel venijn van ver, maar de keeper redde goed en uiteindelijk werd dit een corner.  Nederland werd aan het eind van de eerste helft wel een paar keer gevaarlijk, Robben passte naar Babel, maar hij kon het niet afronden. De bal werd weggewerkt door de Wit-Russen. Iets later stuurde Robben zijn teamgenoot Janssen weg, maar hij kwam niet langs de keeper wat weer een corner betekende.

De 2e helft zou beginnen met dezelfde spelers.
De critici zeiden dat er geen risico’s werden genomen en dat zou wel moeten gebeuren.
Robben kreeg nog een vrije trap die hij ver over het doel schoot. Hij lachte erom als een boer met kiespijn. Na veel half werk van Oranje maakte Wit-Rusland de 1-1.  Daar waar we doelpunten nodig hebben namen we heel lang geen risico’s en werd er nog eens bij ons gescoord.
De sfeer werd wel grimmiger, wat uiteindelijk leidde tot een opstoodt en gele kaarten.

In de 56e minuut werd er eindelijk een beslissing genomen om  aanvallender te spelen. Bas Dost kwam erin voor Tonny Vilhena.

Er was weer weinig dreiging ondanks de risico’s. Oranje leek uitgeblust terwijl de spelers nog bijna een derde van de wedstrijd moesten spelen.  We kregen niet het gevoel dat de spelers zo graag zoveel wilden scoren. Advocaat kreeg dat gevoel volgens mij ook want in de 68e minuut kwam Memphis Depay erin voor Vincent Janssen.
In de 74e minuut was er nog een wanhoopspoging van Depay die de bal heel ver naast schoot.  Verder viel op dat Robben heel vaak de bal verloor. Ik had het echt te doen met de Oranje supporters die mee waren gereist naar Wit-Rusland.

Het was heel pijnlijk om dit te zien. Davy Klaassen mocht eindelijk invallen na bijna een helft te hebben warmgelopen. Direct na deze wissel onstond er een penalty vanuit een corner. Arjen Robben nam de bal vanaf de stip en hij maakte het keurig af, dit betekende 1-2 voor Nederland.

Wat heel opmerkelijk was, was dat Wit-Rusland ineens veel meer inzet en vechtlust toonde.
In de 90e minuut nam Wit-Rusland nog een vrije trap van heel ver. Ze moesten tempo maken van hun coach en deze vrije trap belandde op de lat en werd over de achterlijn verwerkt door onze spelers.
Wit-Rusland leek in de eindfase gretiger dan Nederland tot de 93e minuut. Hier kreeg Nederland een vrije trap. Memphis depay schoot de bal mooi in de verre hoek. Het werd 1-3 voor Nederland.

Oranje zal met zeven doelpunten verschil moeten winnen van Zweden. Na de ‘magere’ overwinning en het slecht vertoonde spel van vanavond gaat dit zo goed als onmogelijk worden. We waren niet efficient en het leek ook niet of we zo graag een monsterscore wilde neerzetten. We hadden er veel meer moeten uit halen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s