Op weg naar het WK 2018 – Strijden voor je vaderland

Vele jaren zijn we flink verwend met de allerbesten zoals: Johan Cruijff,  Ruud Gullit, Marco van Basten, Frank Rijkaard, Jaap Stam, Clarence Seedorf, Edgar Davids, Dennis Bergkamp , Patrick Kluivert en ik kan op deze manier door blijven gaan.

Tijden zijn veranderd, Nederland staat nu 29e op de FIFA-Ranking lijst. (14 september) Dit zijn de keiharde feiten. Er is nog kans op het behalen van het WK 2018, maar dat gaat zeer lastig worden.
Met nog 2 cruciale wedstrijden te gaan tegen Wit-Rusland uit en Zweden thuis is de stand van zaken als volgt:
Poule A
1. Frankrijk met 17 punten – doelsaldo +10
2. Zweden met 16 punten – doelsaldo +11
3. Nederland met 13 punten – doelsaldo + 5
4. Bulgarije met 12 punten – doelsaldo – 4
Oranje moet naast het winnen van deze cruciale wedstrijden ook focussen op het doelsaldo om uiteindelijk 2e van de poule te worden. Zelfs in dit geval zouden we afhankelijk zijn, want niet alle nummers 2 van de poules gaan door. Wellicht moet er nog play-off wedstrijden gespeeld worden om uiteindelijk het WK van 2018 te kunnen bereiken.

We hebben veel puntverlies geleden en er waren veel problemen zoals het lang aanhouden van de slecht presterende bondscoach Danny Blind, de KNVB was heel vreemd bezig met hun keuzes. Een groot gedeelte van de 16 miljoen ‘bondscoaches’ geloofde al heel lang niet in de bondscoach en ook niet meer in de KNVB.  Inmiddels zijn Blind en Van Breukelen weg en leidt Advocaat Oranje samen met Gullit. Zijn nu alle problemen verholpen? Of zien we iets belangrijks over het hoofd?

Verschillende geluiden krijgen we te horen waaronder: ‘’We horen niet thuis op het WK’’.
Hier ben ik het niet mee eens. Er zullen landen aanwezig zijn op dit toernooi die slechter zijn dan Nederland. Op dit moment hebben we niet de allerbeste lichting allertijden, maar aan de andere kant mogen we ook niet klagen over de kwaliteit van de huidige spelersgroep. Onze spelers zitten bij grote clubs zoals: Bayern München, Barcelona, Manchester United, Liverpool, Everton, AS Roma, Lazio Roma, Spartak Moskou, Ajax, Feyenoord, PSV, Fenerbahce etc. Dit betekent dat we spelers hebben die wel een balletje kunnen trappen . (understatement)

Wat is de reden waarom het minder gaat?
Het antwoord is (een combinatie van) instelling, houding, besef, focus en trots.
Een interland lijkt wel of het gewoon een wedstrijd is voor deze lichting, ik zie weinig vechtlust.
Er wordt niet alles aan gedaan om eigen fouten of de fouten van het team te herstellen. Duels tijdens de wedstrijd moet je meer willen winnen dan je tegenstander en dat zie ik ook lang niet altijd.
Ten koste van alles een wedstrijd willen winnen, echte winnaars zoals de namen die boven aan mijn blog staan. Dit waren niet alleen namen die zeer goed konden voetballen, maar zij gingen ook keihard de strijd aan en ze gingen ook strijden voor elkaar. Ze waren niet tevreden met een 1-0 voorsprong, ze wilde de tegenstander verpulveren. No mercy! Dit was aan alles te zien en te voelen.
Nu ontbreekt het jammer genoeg aan mentaliteit. Erger nog, een van de sterspelers van het team die telde zijn geld en riep: ‘’Alles geel Pikachu’’. Dit is een voorbeeld wat er mis is qua instelling. Dit is een wereld van verschil want 15 jaar geleden zou ik dit Jaap Stam niet zien doen.
Waar ik me ook aan stoor is het ‘zesjes-cultuur’ over het algemeen. We moeten afstappen van het idee dat een 5,5 of 6 al voldoende is. We zijn al snel tevreden als het ‘okay’ is, terwijl we er veel meer uit kunnen halen. Wat is er gebeurd met een 8 of 9 of zelfs een 10 scoren? Winst moet je maximaliseren en verlies minimaliseren!

In bepaalde wedstrijden was er ook totaal geen focus. Ik zag heel veel simpele passes verkeerd gaan, aannames die mislukten, terwijl dit voor zulke spelers helemaal geen probleem zou moeten zijn. Dit hangt samen met je instelling. Hoe graag wil je winnen? Hoe graag wil actief zijn op het WK? Jezelf verplichten om gefocust te blijven, want de kwaliteiten die zijn er wel.

Hiernaast denk ik dat er geen / weinig besef is bij de meeste voetballers van nu om voor Oranje te mogen spelen. Je zou trots moeten zijn! Zoals eerder gezegd komt het trotse gevoel van de huidige spelers ook niet over op mij. Dit zou een eer moeten zijn voor iedereen die wordt geselecteerd. Veel mensen dromen ervan om dit te kunnen verwezenlijken. Iedereen droomt ervan om op een WK of EK te spelen tegen andere grote landen en om zelfs de kampioen van het toernooi te worden. Het lukt de meeste voetballers niet om geselecteerd te worden omdat ze hier simpelweg niet goed genoeg voor zijn (alleen de beste), maar ze zouden het wel dolgraag willen.
Ik kan ook beginnen over het volkslied, maar ik denk niet dat er veel mensen zijn die het uit hun hoofd weten. Laat staan het gepassioneerd zingen en het trotse gevoel kweken.

Hopelijk heb ik het voor de komende 2 wedstrijden fout en zie ik het Nederlands elftal strijden voor hun vaderland! Het wordt ons niet in de schoot geworpen, we moeten alles grijpen! Pakken wat je kunt pakken en zoveel mogelijk scoren! Succes Oranje!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s