Blijf je huiswerk doen

Tevredenheid zorgt voor aftakeling!

post

Ajax was vorig seizoen zeer sterk bezig, uiteindelijk zijn ze net geen kampioen geworden en daarnaast hebben ze ook in de finale gestaan van de Euro League tegen Manchester United. Ajax had een topseizoen onder coach Bosz.

Veel spelers hebben ijzersterke performances geleverd, dit resulteerde in waardestijgingen van hen. Clubs uit topcompetities die waren al zeer geïnteresseerd in een aantal spelers. Sterkhouders zoals Klaassen, Sanchez, Traore en ook talentvolle spelers als Tete en Riedewald gingen weg.

Wat uiterstmate schokkend was, was dat Nouri een hartaanval had gehad tijdens een oefenwedstrijd.
Het zou goed moeten komen, maar een paar dagen later werd geconstateerd dat hij blijvende schade heeft. Nu ik hier een paar maanden later over type ben ik nog steeds heel verdrietig over de situatie rondom Nouri. Dit heeft bewust, maar vooral ook onbewust veel effect op de club zelf.

Ajax mocht dit seizoen beginnen met voorronde Champions League spelen tegen Nice
Hiervoor was alleen Huntelaar aangetrokken en de vervangers zouden (meer dan) voldoende moeten zijn om naar de poules door te gaan.   Ten slotte had de club vorig jaar hartstikke goed gepresteerd, dus zou het echt wel moeten lukken, waarom niet? Niets was minder waar, Ajax werd uitgeschakeld.
Nu moesten ze tegen Rosenborg voor de Europa League, weer waren er signalen maar er werd te laat tot niet gehandeld.

Goed presteren in meerdere competities vereist meerdere goede spelers zodat je makkelijk  kunt rouleren met drukke wedstrijdschema’s.  In tijden wanneer er iemand niet in vorm is, maar ook bij eventuele blessures kan je makkelijker je belangrijke spelers vervangen door andere goede spelers.
Op dit moment kom je blijkbaar tekort qua kwaliteit, vorm en spelers in goede spelers voor in de breedte. De club die altijd speelt voor de kampioenschap en presteren in Europa, staat nu 7e in de eredivisie en speelt helemaal geen Europees meer.

Hoe kan dit?
Het zal een combinatie van meerdere factoren zijn, maar wat van cruciaal belang is, is dat er niet proactief is gehandeld. Er werd vanuit gegaan dat het weer goed zou gaan. Spelers zijn verkocht maar eventuele directe vervangers werden niet aangetrokken. Er waren genoeg signalen bij de verliespunten in de voorrondes van de Europese divisies. In totaal werd er 4 keer gespeeld en telkens is er niet ingegrepen. Waarom is er toen niet gehandeld?
De competitie eindigde in mei en de transfermarkt was open vanaf begin juli t/m eind augustus.
Er was dus veel tijd was om goede aankopen te realiseren en van te voren ook goed te scouten.
Daarnaast heeft Ajax ook geld gemaakt met uitgaande transfers en ze hadden ook nog eens veel geld. Zo werd maandag bekend gemaakt dat Ajax een nieuw clubrecord heeft gevestigd. De netto-omzet steeg met 24,8 miljoen naar 118,2 miljoen euro.

Hiernaast is er b.v. niet een nieuwe linksback aangetrokken, terwijl er nu wel iemand speelt die meerdere keren is verhuurd aan andere clubs en werd hij eerder niet goed genoeg gevonden.
Verder ben ik ook van mening dat er een ‘stofzuiger’ type zou moeten worden aangetrokken die al het vuile werk op het middenveld en vlak voor de verdediging opknapt, waardoor de creatievere middenvelders die er nu in staan meer tot hun recht zouden komen. (Dit had vooral handig geweest in de Europese divisies)
De centrale spitsen, maak ik me geen zorgen om, wat ik wel meer zou willen zien is dat ze meer aanvoer krijgen vanaf de vleugels. Dit vind ik tot nu toe wel tegenvallen.

Conclusie is: Denk niet te makkelijk over je performance n.a.v. de eerder behaalde resultaten. Kijk wat de effecten zouden kunnen zijn van veranderingen zoals het vertrek van de sterkhouders.
Trainers, technisch hart, transferbepalers en scouts hebben heel veel tijd om andere spelers te bekijken/scouten. Anticipeer s.v.p. op (eventuele) vertrekken van belangrijke spelers, want vaak zijn er genoeg signalen. Koop slim in en doe dit aan het begin van de transferperiode zodat ze langer de tijd hebben om aan de clubcultuur te wennen en de automatismes zullen vloeiender zijn.
Blijf je huiswerk doen! Ook wanneer het seizoen voorbij is.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s